ZETApress

hírportál

Haditudósítók a gyerekekért

Jelenleg a világban 110 fegyveres konfliktus zajlik. Ez a szám emberemlékezet óta nem volt még ilyen magas. A háború sújtotta területeken is minden nap születnek gyerekek, akik a tanulás, fejlődés és szabad játék helyett – ami más gyerekek számára természetes – a túlélésért küzdenek.

Ők azok, akik a legkevésbé felelősek a történésekért, de a következmények mégis őket sújtják a legjobban. Nekünk, akik békében élhetünk, egyetlen eszköz van a kezünkben: a segítségnyújtás. Ezzel a céllal fogott össze az UNICEF Magyarország és számos ismert hazai haditudósító, akik testközelből látták a világ legveszélyesebb helyeit és személyesen tapasztalták meg, hogy mit élnek át a gyermekek és családjaik, hogyan képesek a háborúban tovább élni – hallottuk a délelőtti sajtótájékoztatón. Koszovó, Niger, Kambodzsa, Etiópia, Gáza, Ukrajna, Afganisztán, Algéria, Szíria és Szudán – riportereink itt és még számos helyen jártak, kérdeztek, fotóztak, de személyes megélésüket élőben osztották meg velünk egy kötetlen beszélgetésen a Wesselényi utcai UNICEF Székház III. emeleti Bukarest-termében.

Emberi sorsokról és történetekről beszélgetett a 09 órai sajtóreggeli után 09:30-tól 11 óráig Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója (korábban a BBC haditudósítója) Al Ghaoui Hesnával (független), Földes Andrással (HVG), Huszti Istvánnal (Nyilas Gergellyel, Telex), Nick Thorpe-pal (BBC) és Vörös Szabolccsal (Válasz Online), de távolból a kampány mellé állt S. Takács András – Cseke Eszter (On The Spot) is. A beszélgetés az UNICEF Magyarország jótékonysági kezdeményezésének nyitóeseménye, melynek keretén belül adománygyűjtést szerveznek a fegyverek árnyékában felnövő gyerekek helyszíni életmentő támogatására.

Szóljon hozzá!