ZETApress

hírportál

Lugo Áramlása Óbudán

Lugosi Lugo László magyar fotográfus életmű kiállítása nyílt Á.R.A.M.L.Á.S…….F.L.O.W. címmel tegnap 18 órakor az óbudai Kiscelli Múzeum Templomterében. A tárlat hétfő kivételével naponta sajnos csak október 27-én vasárnapig látogatható! – hangzott el a 16 órai sajtóbemutatón.

A 16 órai sajtóbejáráson dr. Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Kurdy Fehér János, a tárlat koncepciójának a kidolgozója mutatta be kurátortársaival (Bán András, Danó Orsolya, Lugosi Blanka, Radics Panka) a kiállítást. A 18 órai megnyitón dr. Perényi Roland rövid köszöntője után Kurdy Fehér János mutatta be a kiállítást, majd Szemző Tibor kinematografikus koncertjét hallgattuk.

Lugosi LUGO László személyes Budapest-archívumának fotográfiai- és tér-installációs jelentésfeltárása, a látható és a láthatatlan Budapest egybenlátása. A fotográfiákban rejlő potenciál eseményszerű bemutatása, prezentáció és reprezentáció, amely a fotográfus művész Budapest teljességét érintő jelentés-előállását, jelentés-kifejlését viszi színre a templomtérben, a fotográfiai eljárások mélyén nyugvó fény-árnyék architektúra installációjával. A kurátori koncepció szerint az egyes fotóképek egyrészt kiemelik és dokumentálják, ezáltal megőrzik a rögzített események terét és idejét, másrészt a fotográfiák egymás utáni és szimultán vetítése elmossa a konkrét téridőt, és egy nagyobbat, egy új paradigmát hoznak létre, miként ez az archívumokban őrzött dokumentumokkal is megtörténik: kapcsolatba lépnek egymással egy nagyobb teljesség irányában.

Lugo városarcheológiának nevezte Budapest múltját-jelenét-jövőjét egyben megjelenítő tevékenységét. Lugo művei a művészeti kommunikációba, a példaként felfogható közös jelentés-alapzatba emelik, feltárják és a jelentés-horizontba juttatják a látható és láthatatlan Budapestet. A művészportréktól az épületfotókon át a graffitikig; vagy a ’70-es és ’80-as évek underground és avantgárd kultúrájáig.

Szóljon hozzá!