ZETApress

hírportál

6. nap a Sakkolimpián

A 45. Sakkolimpia 06 versenynapján India mindkét szekcióban egyedüli vezetőnek bizonyult – írta: Anna Burtasova WGM. Fotóink: Mark Livshit, Michal Walusza és Maria Emelianova felvételei. A torna egynapos szünetet tart és a verseny szeptember 18-án szerdán a 7. fordulóval folytatódik.

India egyedüli vezetőként megy a 45. sakkolimpia egyetlen pihenőnapjára, miután úgy a nyílt, mint a női szekcióban megnyerte az összes mérkőzést. Mindkét csapat magabiztosan győzött, eddig nem voltak nehéz mérkőzéseik – ez egy erős kijelentés az aranyérem felé vezető úton. Faustino Oro, az argentin sakkcsodagyerek, aki mindössze tízévesen 2434-es jelenlegi értékeléssel rendelkezik, a 6. fordulóban tette meg az első lépést a világbajnok Ding Liren számára, mellyel megindította a játszmákat.

India folytatta az aranyérem hajszáját, 3:1-re legyőzve Magyarországot. Arjun Erigaisi továbbra is az egyetlen játékos, aki tökéletes pontszámmal rendelkezik a nyílt szekcióban. A 6. fordulóban a magyar csapatba nemrég bekerült Sanan Sjugirov ellen nyert. Erigaisi 13 minősítési pontot gyűjt az olimpián, ezzel 2791-es karriercsúcsára emelkedett. A második győzelmet a mérkőzésen Vidit Gujrathi szállította, míg az első két táblán játszott mérkőzések döntetlennel végződtek.

Hihetetlen, de Vietnam megállította Kínát, 2:2-re egyenlítve a mérkőzést. Wang Yue az utolsó táblán legyőzte Tuan Minh Trant, de Le Quang Liem, a vietnamiak vezére visszavágott a világbajnok Ding Liren legyőzésével. – Ez az első alkalom, hogy a bajnokság első fele után az élen állunk – nyilatkozta Liem a hivatalos közvetítésben. – Nagyon örülök az eredménynek és büszke vagyok a csapattársaimra.Ezúttal fantasztikusan játszunk. Erre a tornára érkezve nem voltak elvárásaink. Eredetileg a 21. helyen álltunk a rangsorban. Még soha nem voltunk ilyen közel az érmekhez. Élvezni fogjuk a meccseket, és meglátjuk, mi történik – mondta Liem.

Irán szoros mérkőzésen győzött Norvégia ellen, köszönhetően a negyedik táblán elért győzelemnek, ahol Pouya Idani kerekedett felül Frode Urkedal ellen. Magnus Carlsen jelentős előnyben volt a középjátékban Parham Maghsoodloo ellen, de csak döntetlent tudott elérni.

Üzbegisztánnak nehéz meccse volt Izrael ellen, mivel Sindarov hibázott és kikapott Nabaty ellen. Abdusattorov és Jakubboev győzelmeinek köszönhetően azonban a címvédő megszerezte a mérkőzés győzelmét. Az USA továbbra is küszködik, Románia ellen négy döntetlent ért el annak ellenére, hogy minden táblán favoritnak számított – ez az eredmény aligha lehet kielégítő Fabiano Caruana csapatának. 6 forduló után India áll az élen 12 ponttal, szorosan követi őt Vietnam, Kína és Irán 11 meccsponttal.

A női szekcióban India szintén tovább örvendezteti szurkolóit. Meggyőző győzelmet aratott Örményország ellen Divya Deshmukh, aki Elina Danieliant győzte le. A többi táblán elért döntetlenek bebetonozták az eredményt.

Kína eközben egymás után másodszor szenvedett vereséget. Lengyelország 2,5:1,5 arányban húzta be ezt a fontos győzelmet, köszönhetően Oliwia Kiolbasa, az előző olimpia hősnőjének, aki Guo Qit győzte le. A másik három mérkőzés döntetlennel zárult. Grúzia szűk győzelmet aratott Mongólia ellen, köszönhetően Melia Salome negyedik táblán elért győzelmének. 6 forduló után India vezet 12 meccslabdával, mögötte Grúzia és Lengyelország következik 11 ponttal.

Az első mérkőzések eredményei:

Nyílt:
(10) Kína 2:2 Vietnam (10)
(10) Magyarország 1:3 India (10)
(9) Norvégia 1,5:2,5 Irán (9)
(8) USA 2:2 Románia (8)
(8) Izrael 1,5:2,5 Üzbegisztán (8)

Nők:
(10) India 2,5:1,5 Örményország (10)
(9) Grúzia 2,5:1,5 Mongólia (10)
(9) Lengyelország 2,5:1,5 Kína (8)
(8) Ukrajna 3:1 Szerbia (8)
(8) Vietnam 1,5:2,5 Azerbajdzsán (8)

Szóljon hozzá!