ZETApress

hírportál

Meggyulladt a láng!

A 45. Sakkolimpia ünnepélyes megnyitójára tegnap 18 órakor a budai Dr. Koltai Jenő Sportközpontban került sor, ahol több ezer ember gyűlt össze: 194 ország játékosai (ez abszolút rekord), csapatkapitányok, a FIDE kongresszus küldöttjei, hivatalos személyek, a verseny vendégei és mi, médiamunkások. A hétfői sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

A hangulatot Vincze Lilla elismert magyar énekesnő és Jason Kouchak nemzetközileg elismert zongorista és zeneszerző előadásai adták meg, amelyeket a mögöttük lévő képernyőn a gyönyörű Budapest légi felvételével egészítettek ki. Lilla és Jason – aki amatőr sakkozó – együtt komponálták a Royal Game című dalt, amelynek premierje ezen az estén volt. Az ünnepség házigazdái mindenkit üdvözöltek a magyar fővárosban és megjegyezték, hogy az idei év igazán különleges pillanat a sakkozás történetében, hiszen a Nemzetközi Sakkszövetség 100. évfordulóját ünnepeljük. Az elmúlt évszázadban a FIDE fáradhatatlanul dolgozott a sakk egyetemes értékeinek előmozdításán, összehozva a világ minden sarkából érkező elméket a barátság, a tisztelet és a verseny szellemében.

A házigazda a színpadra kérte dr. Schmidt Gábort, HM sportért felelős helyettes államtitkárt, aki üdvözölt mindenkit Budapesten és megköszönte a Nemzeti Rendezvényszervező Iroda és a Magyar Sakkszövetség odaadó munkáját a rendezvény megszervezésében. – A sakk azért rendkívüli, mert stratégiai gondolkodásra tanít, ami nemcsak a versenyeken segít, hanem a mindennapi élet kihívásaival való szembenézésben is. Őszintén remélem, hogy a sakkolimpiának köszönhetően még többen – fiatalok és idősek – ülnek majd együtt a sakktáblához, tanulnak, és használják ezt a közös nyelvet, jobban, mint valaha – mondta Schmidt doktor.

A magyar himnusz elhangzása után a házigazda felkérte Arkagyij Dvorkovicsot. A FIDE elnöke köszönetét fejezte ki a házigazdáknak és a hivatalos személyeknek, akik fáradhatatlanul dolgoztak, hogy ez az esemény létrejöhessen, valamint a játékosoknak, akiknek elhivatottsága a sakk szépségét kelti életre. – Legyen ez az olimpia a sakk tartós szellemének bizonyítéka, és Budapest 2024 sok generáción át emlékezetes maradjon! Sok szerencsét mindannyiuknak. Ezennel hivatalosan is megnyitom a 45. Sakkolimpiát! – zárta beszédét.

Az ünnepség fénypontja a fáklyafutás volt, amely Budapesten tette meg végső állomását, és meggyújtotta az olimpiai lángot az üstben. A videó bemutatta a fáklya hosszú útvonalát a világ körül. A fáklyafutam Indiából, az előző olimpia házigazdájából indult, és útja során még 11 országot: Kanadát, Kolumbiát, Franciaországot, Grúziát, Ghánát, Kazahsztánt, Marokkót, Új-Zélandot, Romániát, Svájcot és az Egyesült Arab Emírségeket érintette. A videó utolsó másodperceiben a zseniális Polgár Judit, minden idők legerősebb női sakkozója lenyűgöző vörösben vonult végig Budapest utcáin, magasan és büszkén tartva a fáklyát. A videó azzal zárult, hogy Judit a közönség nagy csodálkozására megjelent az ünnepség termében és a fáklyát a színpadra vitte. Meggyújtotta a lángot, ezzel jelezve a fáklya hosszú útjának végét és az olimpia kezdetét.

Egy pillanattal később Judit két legendás nővére, Polgár Zsuzsa és Zsófia lépett a színpadra, hogy kisorsolják a legjobb csapatok számára a bábok színét. Ivan Syrovy főbíró a Rubik Ernő magyar szobrász híres találmányára, a gigantikus Rubik-kockákra mutatott nekik. Mindegyikben két kisebb kocka volt, és ki kellett választaniuk az egyiket. Zsuzsa a nyílt szekcióban és Zsófia a női szekcióban is a fekete színű kockát fogta, így mindkét versenyen a legjobb csapatok a fekete bábukkal kezdik az 1. körös mérkőzéseiket.

Dr. Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke következett. Megköszönte a FIDE és a magyar kormány támogatását, és kitért az évszázados kérdésre: Mi a sakk? Művészet, sport vagy tudomány? – Elmentem az olimpia helyszínére, és láttam az ott felállított sakkasztalokat. Elképzeltem, hogy körülbelül 1500 ember ül ott csendben és teljes koncentrációban, készen arra, hogy mindent beleadjon, és ekkor győződtem meg arról, hogy a sakk valójában egy vallás! – mondta.

Az ünnepség csúcspontjaként Rose May és Raul előadta a 45. Sakkolimpia hivatalos dalát, a Trójai háborút. A blockbuster sakkdal videóját a YouTube-on nézhetjük meg. Az ünnepség egy gyönyörű videós tisztelgéssel zárult az összes résztvevő ország előtt, amikor egymás után mutatták be nevüket és zászlaikat, Lilla és Jason további dalai kíséretében. Amikor a zene elhalkult és a nemzetek listája véget ért, ideje volt visszatérni a szállodáikba, és felkészülni a ma 15 órakor kezdődő 1. játéknapra.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mozgás a sakktáblákon | ZETApress

Szóljon hozzá!