ZETApress

hírportál

Lágymányosi félmaraton

Magyar győzelemmel zárult és nemzetközi résztvevő-rekordot döntött a mai 39. Wizz Air Budapest Félmaraton. 13.500 nevezővel, köztük több mint háromezer külföldi futóval zajlott hazánk legnépszerűbb őszi félmaratonja, a fővárosi útlezárásokról idekattintva olvashatunk.

Szemerei Levente élete legjobb idejével nyerte a férfiak versenyét és lett magyar bajnok, a nőknél Szabó Nóra vitte el az aranyérmet. A félmaraton a hazai és külföldi futók ünnepe volt, mellettük hírességek, nagykövetek és különc futók tették színessé a mezőnyt. Fotóink Egressy Rita felvételei.

A szeptemberi kánikula ellenére 7000 futó vállalkozott arra, hogy teljesíti a 21,1 kilométeres távot, köztük a legjobb magyar hosszútávfutók és olyan hírességek, mint Kovács Kokó István 1996-os atlantai olimpiai bajnok boxoló, Gelencsér Tímea műsorvezető és Széphalmi Juliska táncművész.

Óriási volt a nemzetközi érdeklődés is, 95 országból több mint 3200 külföldi nevezett a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton különböző távjaira, hogy a magyar főváros legszebb részein futhasson. A britek voltak a legtöbben, összesen 315-en, de nagyon sok francia (239), német (215), spanyol (118) és norvég (101) is nevezett. A környező országokból is sokan jöttek, Szlovákiából több mint 300-an, és alig maradnak el tőlük a lengyelek (265), valamint a csehek is (189).

A félmaratoni távon minden harmadik induló külföldi volt. Japánból 38 nevezés érkezett a szervező Budapest Sportirodához, a népes csapat mellett pedig Japánt képviselve rajthoz állt Japán magyarországi nagykövete: Ono Hikariko is. Szlovénia is magas szinten képviseltette magát, Marjan Cencen nagykövet rutinos futóként teljesítette a távot.

Különleges figurák is színesítették a mezőnyt, például egy ikerpár úgy döntött, hogy a hőség ellenére öltönyben és nyakkendőben futja le a 21,1 kilométert, és olyan sportos apuka is indult, aki iker babakocsit tolva gyermekeivel vett részt a versenyen. A legidősebb futó a félmaratoni távon a 80 éves csongrádi Kis Ferenc volt, aki ráadásul a mezőny nagy részét maga mögé utasította. Feri bácsi kérdésemre elmondta, hogy edzésként hetente többször félmaratont fut a gáton és a november 03-ai New York-i félmaratonon is rajthoz áll. Oda 150 ezer jelentkezőből 51 ezer futót választottak. Két hetet tölt majd az Államokban, hogy kellőképp akklimatizálódhasson és a várost is megismerje. 13-13 órát repül majd egyszeri átszállással az oda- és a visszaúton.

Ahhoz, hogy a hőségben mindenki a legjobb formáját hozhassa, a szervezők 18 ezer liter vizet és 3000 liter izotóniás sportitalt osztottak a résztvevőknek. – Budapest már nemcsak magyar, hanem nyugodtan kijelenthetjük, hogy nemzetközi futófővárossá nőtte ki magát. Elképesztő a futóesemények, sőt a futás és a sport népszerűsége, amit az is jól mutat, hogy egy ilyen forró nyáron több mint tízezren voltak képesek felkészülni és hasonló nagy melegben teljesíteni a versenyt. Több mint hétezren álltak rajthoz a félmaratonon, egy város és a felvételeken keresztül egy ország láthatta a rakpartokon és Budapest hídjain kígyózó tömeget. Reméljük, hogy ez a fantasztikus kép még több honfitársunkat ösztönöz arra, hogy csatlakozzon a futók közösségéhez, vagy elkezdje a rendszeres sportolást! – mondta el Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda ügyvezetője.

Emlékszünk még a 2004-es Sorstalanságra? – A forgatáson a huszonéves gyermekeimmel magam is statisztáltam. A Köves Gyurit 13 évesen játszó Nagy Marcell azóta ismert operatőr lett. Családot alapított, s édesapja: Nagy Tibor, a szervező BSI munkatársa már boldog nagyapa. Marcell igazi sportoló családból származik: édesapja öttusázott, majd triatlonozott, édesanyja: Nagyné Petrik Éva 25-szörös magyar bajnok futó. Marcell is tehetséges sportoló: atletizált, tornázott, úszott, rúdugrott, kosarazott. A családban nem voltak művészek, bár a nagypapa színész szeretett volna lenni, a nagymama meg több mint 10 évig a Radnóti Színház nézőtéri felügyelője volt. Talán a nagyszülői álmok valósultak meg Marcell életében.

Szemerei Levente élete legjobb eredményével, 1 óra 03 perc 25 másodperces idővel nyerte a 21,1 km-es versenyt, amely egyben az idei félmaratoni magyar bajnokság is volt. A hölgyek mezőnyében Szabó Nóra végzett az élen 1:12:08-as idővel. A félmaratoni mellett több ezren indultak a rövidebb távokon is, a 2,3 km-es Wizz Air Lágymányos-körön, valamint a 10 km-es Szimpatikán, melyet sikerrel teljesített Sarka Kata műsorvezető is. A félmaratoni magyar bajnokság eredményei:

Férfiak:
1. Szemerei Levente (01:03:24)
2. Lomb Ádám (01:05:47)
3. Szögi István Dániel (01:06:47)

Nők:
1. Szabó Nóra (01:12:08)
2. Kovács-Garami Katalin (01:18:36)
3. Tomaschof Kata (01:20:35)

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. 4 hét múlva maraton | ZETApress

Szóljon hozzá!