ZETApress

hírportál

Legyen első az emberélet!

30 évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet! – mondta Tusványoson a baloldali sajtónak prof. dr. Kásler Miklós 74 éves onkológus, korábbi KDNP-s emberminiszter nagyon helyesen a kórházi klímahiányt firtató kérdésre.

Nos, a kórházi klíma 2007-ben is probléma volt az akkori ellenzéknek. A kórházak önkormányzati tulajdonban voltak, a főpolgármester az SZDSZ-es Demszky Gábor, a kormányfő az MSZP-s Gyurcsány Ferenc volt. A csepeli kórházi rehabilitáció osztály július 19-ei átadásán azt kérdezte az ellenzékben lévő jobboldali média, hogy miért műtenek Budapesten a klíma nélküli műtőkben az orvosok, s az egyöntetű válaszuk az volt, hogy a beteg az első és nem az orvosok komfort-érzete!

Jómagam 1975-től 2008-ig kisebb-nagyobb megszakításokkal egészségügyi szakdolgozó voltam számtalan területen, s nálunk sem volt sose légkondi. Nekem nem is hiányzott, s a csepeli osztályátadáson is szívesen megkérdeztem volna a riporternőt, hogyha ő várna életmentő műtétre, mit választana: azonnali beavatkozást 30-40 fokban, vagy a bizonytalan ideig – talán hetekig-hónapokig – tartó várakozást? Én biztos az azonnalit kérném!

A 2010-es országgyűlési és önkormányzati választások után a jobboldal vette át az irányítást a fővárosban is, és a kórházak is állami tulajdonba kerültek. Az egészségügyi tárca gazdája 2018-tól 2022-ig Kásler doktor lett. Tusványosi válaszára rögvest megjött a reflexió.

Dr. Kulja András fiatal sebész, a Tisza Párt EP-képviselője arról írt, hogy 30 évvel ezelőtt csak a műtétek száma, de nem az eredményessége számított, mert az orvosok hálapénz-centrikusok voltak, s a forró műtőben a beteg könnyen kaphatott sebfertőzést. Mivel ez orvosi szakkérdés, ehhez nem kell értenem.

Évekkel ezelőtt betiltották az egészségügyben a hálapénzt, így a sebészek már nem érdekeltek abban, hogy minél több műtétet végezzenek. Mivel a fizetésük sem az eredményességtől függ, nekik is könnyebb, ha klíma híján nem kell operálniuk. Ebben leltek most szövetségesre az ifjú EP-képviselő úrban és a hozzá közel álló kormánykritikus médiában.

Szóljon hozzá!