ZETApress

hírportál

Kerti parti a rezidencián

A Francia Nagykövetség idén is meghívott a Bastille 1789. július 14-ei lerombolásának 235. évfordulójára tartott ünnepségükre. Tavalyi beszámolónk idekattintva olvasható. Tegnap is Egressy Ritával érkeztem, aki szorgalmasan fényképezett.

Már 16:40-kor ott voltunk, így a sor elején várhattuk a 17 órai beengedést. Sorra érkeztek és álltak mögénk a meghívott diplomaták, katonai és rendőri vezetők, egyenruhás vám- és pénzügyőr főtisztek és a két hét múlva kezdődő párizsi olimpia jegyében a MOB meghívottjai. A sor egyre nőtt, szerencsére a járda árnyékos volt a budai Csaba utca 20. előtt.

Beléptetéskor három sorban is ellenőrizték a meghívókat és pipálták ki a listákon az érkezetteket. Utána hosszú sorban elvonultunk vendéglátóink előtt, akik kézfogással és pár kedves szóval köszöntöttek mindannyiunkat. Közben a helyi fotós egyenként fényképezte a parolázókat. A felszolgálók folyamatosan hordták a pezsgőket, üdítőket és hideg leveseket, a sörért, borért és a fagyiért viszont nekünk kellett a büféasztalokhoz járulnunk. Pálinkát nem láttam, de sajtok, kolbászok, sütik és egyéb ínyencségek már a beléptetéskor is voltak dögivel.

17:30-kor a Magyar Honvédség Központi Zenekara előbb a magyar Himnuszt, majd a francia La Marseillaise-t játszotta el. Vendéglátónk angolul köszöntette a megjelenteket, szavait tolmácsnője fordította magyarra. Megtudtuk, hogy aznap nevezték ki az új francia nagykövetet, aki heteken belül Magyarországra érkezik. Beszélt a szeptember 26-29-ei könyvfesztiválról, melynek díszvendége Franciaország lesz. Elmondta, hogy július 09-én kedden indult útjára az Ariane-6 hordozórakéta a francia űrprogram dicsőségére. Végül sok sikert kívánt a vasárnap esti Eb-döntőre készülő angoloknak és spanyoloknak, de nem tette hozzá, hogy épp az utóbbiak verték meg őket a kedd esti müncheni elődöntőben.

A 10 perces megnyitó beszédre Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszterünk 5 percben válaszolt angolul. Szavait senki sem fordította, mégis mindenki megértette. Utána az eszem-iszom és a soknyelvű társalgás folytatódott az árnyékos udvaron. Köszönjük, hogy ott lehettünk, reméljük, hogy jövő ilyenkor az új nagykövettel is találkozhatunk a rezidencián!

Szóljon hozzá!