ZETApress

hírportál

Levelez a Hivatal

A Szuverenitásvédelmi Hivatal június 18-án kedden levélben tájékoztatta a Transparency International Magyarországot arról, hogy egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indít a tevékenységünkkel kapcsolatban – tudatta Jávor Marcell Dénes, a TIM kommunikációs menedzsere.

Mindezt azért, mert a Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatunk, illetve ilyen tevékenységet támogatunk. A Szuverenitásvédelmi Hivatal hatoldalas levelében összesen 62 kérdést tett fel, ezek megválaszolására harminc napot kaptunk.

E nem várt fejlemény kapcsán emlékeztetünk a szuverenitásvédelmi törvényre vonatkozó kormányzati tervezet nyilvánosságra kerülése óta több más civil szervezettel közösen képviselt, következetes álláspontra. Ezek lényege az, hogy a hatalom szándéka, miszerint a nemzeti szuverenitás állítólagos védelmének ürügyén tovább támadja a kritikát megfogalmazó polgárokat és civil szervezeteket, ellentétes Magyarország Alaptörvényével és az Európai Unió alapvető értékeivel. Az Európai Bizottság is ezen az állásponton van, ezért indított idén februárban kötelezettségszegési eljárást a magyar kormánnyal szemben.

A Transparency International Magyarország nem tartja véletlennek, hogy elsőként került a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjébe. Korrupció ellen küzdő civil szervezetként tevékenységünk, feltáró, elemző és jogvédő munkánk sikere, sőt talán a puszta létezésünk is fenyegeti az Európai Unió legkorruptabb kormányzatát működtető Orbán-rendszert.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása teljességgel megalapozatlan és téves. A Hivatal működését, miként az azt megalapozó törvényt is, Alaptörvény-ellenesnek tartjuk. Ennek ellenére, az átláthatóság iránt messzemenőkig elkötelezett civil szervezetként természetesen válaszolni fogunk a hivatalnak a megadott határidőben. Igaz, kis odafigyeléssel a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak is feltűnhetett volna, hogy a kérdései túlnyomó többségére a választ megtalálja a honlapunkon, valamint a mindenki számára hozzáférhető nyilvános kiadványainkban.

A Transparency International Magyarország az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartja a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét és tevékenységét, továbbá a szuverenitásvédelmi törvény több rendelkezését, ezért az Alkotmánybírósághoz fordultunk. Alkotmányjogi panaszunkban kifejtettük, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása és megállapításai ellen nem lehet sem bírói, sem más jogorvoslattal élni, ami sérti a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető jogokat. Az pedig, hogy a Transparency International Magyarország ellen a szervezet által megfogalmazott kritikák miatt indult vizsgálat, önmagában is jelzi: a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása nyilvánvalóan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. A Hivataltól érkezett levél itt, a TIM által előterjesztett alkotmányjogi panasz pedig emitt érhető el.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. És ez vajon nooormális? | ZETApress
  2. TIM és szuverenitás | ZETApress

Szóljon hozzá!