ZETApress

hírportál

Fermentált étkekkel a hosszú életért!

Másodszor írta ki a Kor Kontroll Társaság két szakmai szervezettel – a Magyar Elhízástudományi Társasággal és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével – karöltve rendhagyó receptversenyét – tudatta B. Király Györgyi elnök.

A környezeti hatások és a sokszor helytelen táplálkozás miatt meggyengült bélflóránkat – itt található immunrendszerünk 80%-a – a fermentált ételekkel éleszthetjük újra. Ma már azt is tudjuk, hogy bélflóránk mikroorganizmusai határozzák meg betegségeinket is! Ráadásul a nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, több vitamin és enzim termelődik, ha fermentált ételeket eszünk.

A beérkezett receptek között akad székelyföldi, laoszi és persze hazai is. Zsűritagjaink megismerhették a laoszi konyha éltető elemét, alap ételízesítőjét a fermentált halszószt, legalább ilyen izgalmas a Papaya saláta fermentált halszósszal, a Som Moo, avagy fermentált savanyú sertéskolbász, vagy a QuavSi, a fermentált szója. Kiderült, hogy Székelyföldön Szárhegyen terem a legjobb káposzta, amiből remek tőtelékes káposzta készíthető, de innen származik a tőtike kovászolt szőlő lapiból is.

A hazai receptek nagyvárosokból és kis falvakból – Budapest, Zalaegerszeg, Gyomaendrőd, Pécs, Tatabánya, Balassagyarmat és még sok-sok vidéki településről érkeztek. Írt nekünk gyógyult daganatos beteg, újságíró, blogger, biomérnök, környezetgazdász, édesanya, nagymama és olyan elkötelezett egészségmegőrző is, aki a testtudatos táplálkozást oktatja. A recepteket a fermentálás iránt elkötelezett zsűri bírálta el, a nyereményeket ünnepélyes díjátadó keretében adtuk át 2022 szeptemberében.

A Fermentált ételekkel a hosszú életért! receptverseny nyertesei most még abc-rendben: Baranyai Dolly, Bartl Bianka, Géringer Ági, Marton Melinda, Nótári Krisztina, az Őri Zsuzsa – Budán Ferenc vegyespáros, Puskás Tímea, Szász Veronika, Tarcali Eliza Csenge, Vass Éva és Veér Károly.

Nyerteseink receptjei életre kelnek, díjátadónkon bemutatkozik: a kovászos palacsinta bécsi töltelékkel, az áfonyás fermentált kesudiós mini sajttorta, a garnélás rizottó fermentált zöldségekkel, a gyümölcsvizes croissant, a kovászos sós babka, a paradicsomos kenyér aszalt paradicsommal, rozmaringgal és csalánnal szezámmag köntösben, a székelyföldi tőtike, a zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel, a chilis fermentált babból készült quesadilla, a szelídített babfőzelék és a céklás-kecskesajtos bagel. Az ünnepélyes díjátadó június 21-én pénteken 11 órakor lesz Újbudán a KF&T Kft. Galéria&Klubban, a Kosztolányi Dezső tér 11-ben. Bejárat a Bocskai útról a Petőfi híd felé tartó buszok megállójánál.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Receptverseny Újbudán | ZETApress

Szóljon hozzá!