ZETApress

hírportál

Fotósaink évszázada

A Kertész, Moholy-Nagy, Capa – Magyar fotóművészek Amerikában (1914-1989) című időszaki kiállítás nyílik holnap 11 órakor a Szépművészeti Múzeum III. emeleti időszaki kiállítóterében – tudtuk meg a délelőtti sajtóbejáráson, ahol Katona Lucia fényképezett. A tárlat a közönség számára 06-án szombattól augusztus 25-én vasárnapig hétfő kivételével naponta látogatható.

Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkái első alkalommal láthatók átfogó kiállításon Magyarországon. A Virginia Museum of Fine Artsszal együttműködésben megvalósuló, több mint 30 fotóművész, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa műveit bemutató tárlat a rendkívül gazdag amerikai-magyar fotográfiai örökséggel ismerteti meg a nézőket. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek nyitórendezvényeként megvalósuló tárlat világhírű és itthon kevésbé ismert alkotók munkáiból is válogat.

A kiállítás a történészek által rövid XX. századnak nevezett, az I. világháború kezdetétől 1989-ig tartó időszakban Amerikában otthont találó magyar fotóművészek munkásságából ad átfogó válogatást. Több mint 170 művel 32 olyan alkotó szerepel, akik meghatározónak tekinthetők az Egyesült Államokban letelepedett magyar fotográfusok közül, s ha nem is lettek valamennyien világhírűek, az általuk választott fotográfiai műfajban lényeges szerepet játszottak új hazájukban. A modernizmus, a szürrealizmus és az absztrakció mindnyájuk munkásságában, esztétikai és technikai megközelítésében fontos szerepet játszott.

A magyar emigránsok hatása megkerülhetetlen a XX. századi fotóművészetben, elég csak Robert Capára, André Kertészre, Kepes Györgyre és Moholy-Nagyra gondolnunk. Ők számos kiemelkedő fotográfus munkásságára hatottak közvetve vagy közvetlenül, többek között Henri Cartier-Bressonra, Richard Avedonra, Aaron Siskindre, Harry Callahanre és Ray K. Metzkerre. Az amerikai-magyar fotográfiai kapcsolatokkal és az Amerikába kivándorolt magyar származású fotográfusok hatásával eddig csupán néhány kiadvány foglalkozott. A kevésbé ismert fotóművészek alkotásainak a világhírűvé vált, híres alkotók munkái mellett való bemutatása mérföldkő a téma feldolgozásának történetében.

Alex Nyerges, a Virginia Museum of Fine Arts igazgatója egy évtizede tanulmányozza az amerikai-magyar fotográfusok életművét, kutatásának eredményeit ezen a budapesti kiállításon mutatja be először. A kiállítás nyolc szekcióból áll: a magyarországi kezdetektől Berlinen és Párizson át egészen a New Yorkban, Chicagoban és Hollywoodban dolgozó fotóművészekig tárja a nézők elé a magyar származású alkotók hatását az amerikai fotográfiára. A kiállítás kurátorai: Alex Nyerges, a Virginia Museum of Fine Arts igazgatója és Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bartók Tavasznyitó a Városligetben | ZETApress

Szóljon hozzá!