ZETApress

hírportál

Takarékoskodj az energiával!

Európai Mobilitási Hét lesz Budapesten szeptember 16-a és 22-e között. A 150 éves Budapest ikonikus köztereinek átalakulását bemutató kiállítással nyílt meg a program ma 10 órakor a Városháza téren. A gazdag programkínálatról további információk a BKK weboldalán találhatók. Fotóink Lantai József felvételei.

A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzat mától szeptember 22-én péntekig kerékpártúrával, mobilitási sétákkal, kerekasztal-beszélgetéssel, koncertekkel, gyerekprogramokkal, járműbemutatóval népszerűsíti a környezetkímélő, fenntartható közlekedési eszközöket. 2023-ban a rendezvény mottója: Takarékoskodj az energiával!  Az esemény a 150 éves Budapest programsorozat része.

Budapest az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is csatlakozott ahhoz a 3000 településhez, amely egy teljes héten át tartó programsorozattal hívja fel a figyelmet az aktív mobilitás, a közösségi és más intelligens közlekedési technológiák fontosságára. A Városháza parkban ma nyílt Átalakuló közterek című köztéri kiállítás mellett nosztalgiajáratok indulnak, a legmodernebb járműveken pedig gyerekműsorral, élő koncerttel, arcfestéssel kedveskednek kicsiknek és nagyoknak. A Gasztrosétányon számtalan foodtruck nemzetközi fogásait kóstolhatják meg az érdeklődők, a városi kerékpáros oktatótúrán pedig a kerékpározás legfontosabb tudnivalóit sajátíthatják el a két keréken közlekedők.

A Főpolgármesteri Hivatal Zöld Budapest sátránál a résztvevők megtudhatják, milyen kihívások elé állítja a klímaváltozás a fővárost, illetve szakértőkkel beszélgethetnek a levegőminőségről, energiahatékonyságról, valamint a komposztálásról. A Lánchíd fesztiválon holnap ingyenes koncertek és DJ szórakoztatja a közönséget. A legnépszerűbb hazai fellépők koncertjei mellett a Pesti alsó rakparton Valyo programok, Lánchíd történeti kiállítás és gyerekprogramok is lesznek. A Clark Ádám tértől a Vámház körúton át a Szabadság hídig seregnyi program várja az érdeklődőket.

A BKK A jövő mobilitása – a mobilitás jövője sátránál az érdeklődők életre kelthetik Budapest mobilitási térképét, és az új, egylépéses jegyérvényesítést is kipróbálhatják. A BKK Futár sátránál a járműveken és a közterületeken található fedélzeti rendszer működésével és az újdonságnak számító átszállási kapcsolatok megjelenítésével is megismerkedhetnek a látogatók, akik az utastájékoztató monitorokat és azok vezérlését is kipróbálhatják. A BKK munkatársai ingyenes vezetett sétákon és kerékpáros bejárásokon mutatják be kiemelt projektek hátterét és szakmai tartalmát (a részvétel regisztrációhoz kötött).

A BKK-nak az Európai Mobilitási Hét jelenti az év egyik legjelentősebb eseményét. Azért csatlakoztunk a kezdeményezéshez, mert az lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk, igenis lehet fenntartható módon – gyalog, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel – közlekedni a városban. Szeretnénk mindenkinek bemutatni a munkánkat és a lehetőségeket, ezért nemcsak színes programokkal, hanem gyalogos- és kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó fejlesztésekkel is készültünk a hétre. Új gyalogátkelőt alakítunk ki a XII. kerületi Zugligeti úton, nyitott kerékpársávot létesítettünk a III. kerületi Gázgyár úton, a XVI. kerületben pedig olyan kerékpáros útvonalat jelölünk ki, amely segíti a gyorsabb, biztonságosabb eljutást az Örs vezér terére. A mobilitási héthez kapcsolódó események széles skálán mozognak, lendüljünk hát mi is mozgásba! – hangsúlyozta Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztés igazgatója.

Ámon Ada, a Főváros klíma- és környezetügyi főosztályvezetője elmondta, hogy a városoknak kulcsszerepük van a 2030-ig megvalósítandó klímasemlegesség elérésében, tekintettel arra, hogy az uniós állampolgárok 75%-a él városokban, és a növekvő tendencia nem látszik megfordulni. Ezzel párhuzamosan a városok energiafelhasználása és üvegházgáz-kibocsátása is nő. A 100 klímasemleges város elnevezésű uniós misszióba beválasztott városként Budapestnek ambiciózus tervei vannak arra, hogy az elkövetkező évtizedekben elérje a teljes klímasemlegességet. A szakember hangsúlyozta, hogy a közlekedésből származó széndioxid-kibocsátásoknak mintegy negyede a városi autós közlekedésnek tudható be, ezért ez az a beavatkozási terület, ahol a legnagyobb hatékonysággal érhetünk el javulást a dekarbonizációs terveink megvalósítása érdekében. – Ennek a célnak a mentén valósítjuk meg azokat a gyalogos- és kerékpárosbarát, illetve e-mobilitáshoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéseinket is, amelyek emberközpontúvá, élhetővé, környezeti és társadalmi szempontból is fenntarthatóvá teszik a fővárost – tette hozzá Ada.

Budapesten nem autósok, kerékpárosok, gyalogosok vagy közösségi közlekedők vannak, hanem városlakók. A városvezetőknek pedig az a dolguk, hogy közlekedésben fenntartható alternatívákat biztosítsanak a budapestieknek. A mobilitási hét, nevéből is adódóan már nem csak egy egyszerű autómentes nap, hanem a város szövetének, a város tereinek bemutatása úgy, hogy hogyan lehet jól élni ebben a városban – hangsúlyozta beszédében Karácsony Gergely. A főpolgármester kiemelte, hogy az utóbbi évek közlekedési fejlesztéseinek – az új járműflották beszerzésének, a kerékpársávok bővítésének, a Lánchíd felújításának, a közterek átalakításának – köszönhetően csökkent a torlódások mértéke, és statisztikai tény, hogy Tarlós István főpolgármestersége idején sokkal több dugó volt, mint napjainkban. – Méltatlan viták helyett olyan, a város lakóit komolyan vevő párbeszédre van szükség, amely során mindenki az élhető, fenntartható város jövőjének kérdéseit beszéli meg, és erre jó alkalmat nyújt mind a mobilitási hét, mind a helyszínen megtekinthető kiállítás – fogalmazott Gergely.

Szóljon hozzá!